Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεται κανείς για τον καφέ της Kenya είναι η «οξύτητα», αλλά αυτό που ψάχνουμε δεν είναι απλώς η ένταση στο στόμα ή το κιτρικό οξύ μιας νότας. Σε γενικές γραμμές, αναζητούμε περίπλοκα, εκλεπτυσμένα φλιτζάνια που δείχνουν μαύρη σταφίδα, γκρέιπφρουτ, λαχταριστές νότες φρούτων ή και τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς. Οι διάσημες ποικιλίες SL – SL-28 και SL-34  τείνουν να είναι ζουμερές και δυναμικές, ενώ η French Mission είναι συνήθως πιο κρεμώδης και κιτρική.

Η Kenya Muthuthuini Nyeri είναι η καινούργια ποικιλία της Conte Cafe που έχει εισαχθεί στην εταιρία από τους Cafe Imports και παράγεται από μία Συνεταιριστική Εταιρεία Αγροτών  “Ruthaka Farmers Cooperative Society” που έχει 3.557 μέλη τα οποία παραδίδουν το κεράσι του καφέ σε 7 εργοστάσια ή σταθμούς πλυσίματος (επεξεργασίας του καρπού). Οι αγρότες σε αυτήν την περιοχή του Nyeri καλλιεργούν καφέ σε εύφορο κόκκινο ηφαιστειακό έδαφος. Οι παραγωγοί παραδίδουν τον καρπό σε μορφή κερασιού σε ένα εργοστάσιο, όπου ο συνεταιρισμός τα ταξινομεί, τα σταθμίσει και θα εκδίδει πληρωμή για την παράδοση. Ο καφές στη συνέχεια αναμιγνύεται με τις υπόλοιπες παραδόσεις της ημέρας και συνεχίζεται η επεξεργασία.  Εξαιτίας αυτού του συστήματος, το οποίο εξυπηρετεί πολλές εκατοντάδες αγρότες και πολλούς μικροκαλλιεργητές, υπάρχει περιορισμένη ιχνηλασιμότητα στους μεμονωμένους παραγωγούς των οποίων ο καφές περιλαμβάνει τις παρτίδες.

                                       

Farm: Muthuthuini Nyeri
Altitude: 1220-2300m
Producer: Various Smallholer farmers, members of the Ruthaka Farmers Cooperative Society
Variety: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian K7
Processing method: Washed

Cup Profile: Λόγω της καλλιέργειας σε ηφαιστιογενές έδαφος ο καφές αποκτά μοναδικά χαρακτηριστικά στο τελικό φλιτζάνι: Δίνει Ζαχαρώδη, γλυκεία γεύση και καραμελένια αίσθηση. Σοκολάτα με νότες από grapefruit και φρουτώδη “εξευγενισμένη” οξύτητα στο τελείωμα.