1. Τις μέρες που θα μείνουμε σπίτι μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας κάνοντας διάφορους πειραματισμούς. Προκειμένου να πετύχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούμε να κάνουμε practice στον έλεγχο των παραγόντων που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την παρασκευή ενός τέλειου espresso. Σαφώς ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος

Τι πρέπει να διαθέτει ένας HOME BARISTA:

1) Φρέσκος καφές:
Η σωστή πρώτη ύλη περιλαμβάνει φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ. Έτσι μόνο θα πάρεις το maximum της γεύσης γιατί ο καφές μπαγιατεύει και οξειδώνεται γρήγορα. Άρα πρέπει να αγοραστεί φρέσκος κόκκος και κάθε δόση να αλεστεί λίγο πριν καταναλωθεί, συνεπώς χρειάζεσαι απαραίτητα ένα δεύτερο πολύ βασικό μηχάνημα, ένα μύλο. Κάψουλες, pods και λαδωμένοι εμπορικοί καφέδες που έχουν ψηθεί πριν μήνες δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα από γεύση

2)Μηχανή espresso:

(όχι κάψουλες) Τα σωστά μηχανήματα είναι μια μηχανή espresso που θα έχει κάποιες minimum δυνατότητες. Ποιες είναι αυτές; Πίεση κατά την εκχύλιση 9bar και θερμοκρασιακή σταθερότητα δηλαδή κατά τη διάρκεια που τρέχει ο καφές να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία. Μια μηχανή  από τα 16bar που βγάζει μια αντλία υπάρχει μια βαλβίδα που προσαρμόζει την ιδανική πίεση. Επίσης μια lelit πχ. έχει ένα καζάνι που λέγεται boiler, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή σε σχέση με ένα θερμομπλόκ όπου το νερό εισέρχεται πχ στους 100 βαθμούς και βγαίνει από την άλλη χλιαρό. Μια lelit μπορεί βοηθητικά να έχει ένα ελεγκτή θερμοκρασίας που λέγεται pid, ο οποίος σε βοηθάει να καθορίσεις ακριβώς τους βαθμούς, ώστε να πάρεις το μέγιστο αποτέλεσμα από το προφίλ του καφέ (πχ φρουτώδες, σοκολατένιο, γήινο,λουλουδάτο) αυτά δηλάδή  που έχει προδιαγράψει ο εκάστοτε ψήστης του καφέ στην ετικέτα του.

3) Ζυγαριά ακριβείας:

Η ακρίβεια στα γραμμάρια μπορούν να τελειοποιήσουν τόσο τον espresso όσο και τον καφέ φίλτρου, μερικά γραμμάρια πάνω ή κάτω μπορούν να καταστρέψουν ή να απογειώσουν έναν καφέ. Αν δοκιμάζουμε πολλά διαφορετικά χαρμάνια καφέ η single origin  που έχουν διαφορετικό μέγεθος κόκκων, η μόνη ασφαλής λύση είναι να μετράμε τη δόση του αλεσμένου καφέ με μια  ζυγαριά ακριβείας. Αυτό θα μας βοηθήσει τόσο στην παρασκευή ενός τέλειου espresso στην οικιακή μηχανή όσο και στην παρασκευή ενός τέλειου καφέ φίλτρου χειροκίνητης εκχύλισης (πχ. V60, Chemex, Aerospress κτλ.)

4) Μύλος άλεσης καφέ:

Φυσικά μπορούμε να ζητήσουμε τον καφέ μας αλεσμένο, ωστόσο όπως καταλαβαίνουμε ο φρεσκοαλεσμένος και φρεσκοψημένος καφές είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα υπέροχο αρωματικό φλιτζάνι. Υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά είτε ηλεκτρικοί μύλοι είτε οι πιο οικονομικοί χειροκίνητοι.

5) Brewing Αccessories (καφές φίλτρου): 

  • V60: Η διαδικασία εκχύλισης (brewing) του  καφέ φίλτρου με το V60 Dripper απαιτεί την ενεργή συμμετοχή σας. Η εκχύλιση πραγματοποιείται μέσα από επιστημονικά σχεδιασμένο φίλτρο και ο minimal σχεδιασμός του έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλήρη γεύση και μεγάλη καθαρότητα στο φλιτζάνι, εσείς ελέγχετε όλες τις παραμέτρους (ποσότητα νερού & αλεσμένου καφέ) συνεπώς βρίσκετε τη “συνταγή” που σας δίνει ακριβώς.
  • Chemex: Η μέθοδος chemex είναι απλή και προϋποθέτει την τοποθέτηση φίλτρου στο πάνω μισό της κανάτας, την προσθήκη του αλεσμένου καφέ και την ρίψη ζεστού νερού ώστε να ξεκινήσει η εκχύλιση. Η μεγάλη διαφορά με άλλα συστήματα φιλτραρίσματος είναι η χρήση των ειδικών φίλτρων chemex που είναι πιο παχιά από τα υπόλοιπα και γι’ αυτό συγκρατούν περισσότερα έλαια του καφέ αναδεικνύοντας άλλα αρώματα της ποικιλίας.
  • AeroPress: Με τη μέθοδο AeroPress μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και χωρίς ακαταστασία ένα καταπληκτικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Έτσι μπορείτε να παίξετε με τον βαθμό άλεσης, τη δόση του καφέ και την πίεση.Ο συγκεκριμένος τρόπος προετοιμασίας καφέ προσφέρει εκλεπτυσμένη γεύση και παράλληλα μειώνει την πικρή γεύση που τυχόν έχει ο καφές. Οι 2 κύλινδροι, από τους οποίους αποτελείται η AeroPress, τοποθετούνται ο ένας μέσα στον άλλο και με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζουν τον ενδιάμεσο αέρα. Ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται ως έμβολο που σπρώχνει το ζεστό νερό μέσω του καφέ, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή γεύση στο τελικό φλιτζάνι καφέ.