Υπάρχουν άπειρες εταιρίες καφέ που συνήθως χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη ορολογία στη συσκευασία για την περιγραφή του. Αυτό έχει μπερδέψει το καταναλωτικό κοινό. Αν κατανοήσουμε την σωστή ορολογία μπορούμε να κάνουμε ιδανικότερες επιλογές καφέ.

W-Roastery1-3000x1500

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΟΚΚΩΝ

Στην πλειονότητά τους ,οι συσκευασίες των καφέδων περιγράφουν τον καφέ μόνο ως Arabica ή Robusta. Αυτό ισοδυναμεί με το να γράφει ένα μπουκάλι κρασί λευκό ή κόκκινο. Δεν διατίθενται δηλαδή οι σωστές πληροφορίες για την επιλογή του καφέ. Παρόλο που η Robusta είναι γενικά κατώτερη ποιοτικά της Arabica, οι ετικέτες αναγράφουν μόνο “100% Αrabica” και στην ουσία αποτελούν παραπλανητικό δείκτη ποιότητας. Υπάρχουν πράγματι καλοί Robusta, αλλά είναι εξαιρετικά δυσεύρετοι.

Όμως τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην ετικέτα?

Οι κόκκοι καλής ποιότητας περιγράφονται συνήθως με πολλές λεπτομέρειες και αναγράφουν την περιοχή, την ποικιλία, τη μέθοδο επεξεργασίας, τη γεύση, την επίγευση κτλ. Ευτυχώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο άριστης ποιότητα καφέ, υποχρεώνοντας τους παραγωγούς να επιδεικνύουν ειλικρίνεια και διαφάνεια προκειμένου να διασφαλίζουν την ικανοποίησή του πελάτη.

Χαρμάνια vs Καφές Μοναδικής Προέλευσης

Το blend είναι μείγμα κόκκων καφέ απ όλο τον κόσμο. Ο καφές μοναδικής προέλευσης είναι ο καφές που προέρχεται από μία χώρα, συνεταιρισμό ή φάρμα!

Τόσο οι commercial επώνυμες εταιρίες όσο και οι Specialty εταιρίες συχνά περιγράφουν τον καφέ τους ως χαρμάνι (Blend) ή μοναδικής προέλευσης (Single Origin). Αυτή η περιγραφή υποδηλώνει αν πρόκειται για ένα μείγμα διαφορετικών κόκκων που δημιουργούν μια συγκεκριμένη γεύση ή αν πρόκειται για έναν καφέ συγκεκριμένης προέλευσης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προέρχεται από μια μόνο χώρα ή φάρμα.

Βlends: Υπάρχει λόγος που είναι τόσο δημοφιλή, δημιουργούν σταθερά προφίλ γεύσεων και παραμένουν ίδια όλο το χρόνο. Στον κλάδο μαζικής παραγωγής (commercial προϊόντα) , τα συστατικά και οι αναλογίες τους παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και οι ετικέτες τους δεν αναγράφουν τι είδους κόκκοι είναι ή από που προέρχονται. Οι Specialty Roasters αναγράφουν πάντα καθαρά και τιμούν κάθε συστατικό του χαρμανιού στις συσκευασίες τους, εξηγώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε κόκκου, πως αλληλοσυμπληρώνονται οι γεύσεις και η ισορροπία και το σημαντικότερο, την ακριβή ημερομηνία ψησίματος.

Single Origins: Αυτός ο όρος περιγράφει συνήθως έναν καφέ που προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή. Μερικές φορές αυτή η περιοχή μπορεί να είναι ή μια μόνο φάρμα, ή μια επιλογή από ανώτερης ποιότητας κόκκους καφέ από μια μόνο χώρα. Το όνομα του καφέ , συνήθως, παίρνει το όνομα του μέρους στο οποίο έχει καλλιεργηθεί. Αυτοί οι καφέδες πωλούνται συνήθως σε περιορισμένες ή εποχιακές ποσότητες και μπορεί να μη διατίθενται όλο τον χρόνο, αλλά για όσο διαρκεί η σοδειά και η καλή του γεύση.

Παράδειγμα περιγραφής ενός Speciality Βlend:

  • 30% Nicaragua washed Caturra (Γλυκιά, καραμέλα, φουντούκι, σοκολάτα γάλακτος)
  • 20% Kenya AA washed SL28 (Ζωηρή οξύτητα, μαύρη σταφίδα, κεράσι)
  • 50% El Salvador natural Bourbon (Ισορροπημένη. δαμάσκηνο, μήλο, καραμέλα βουτύρου)

Παράδειγμα περιγραφής Single Origin:

  • Φάρμα/Περιοχή: Sidamo Guji Zone Gigesa Estate
  • Παραγωγός: Israel Degfa
  • Υψόμετρο: 1900-2200m
  • Ποικιλία: Herloom
  • Μέθοδος: Natural

Με γεμάτο σώμα, ιδιαιτέρως  ντελικάτη γεύση και εξευγενισμένη οξύτητα . Μια ενδιαφέρουσα ανάμειξη γεύσεων από καρύδα, βανίλια και καραμέλα.  Με μακρά φρουτώδη επίγευση!

Το συμπέρασμα είναι πως δεν αρκεί απλώς να αναγράφεται στον καφέ που θα προτιμήσουμε αν οι κόκκοι είναι Arabica ή περιέχεται και Robusta, αλλά να είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένα όλα τα συστατικά, η προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Με Νο1 κριτήριο την ημερομηνία ψησίματος!!!