Ένα φλιτζάνι καφέ αποτελείται από 89-91% νερό, οπότε η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό για την παρασκευή του καφέ πρέπει για είναι διαυγές και να μην έχει οσμές. Ο συνδυασμός των μεταλλικών στοιχείων, των αλάτων και των μετάλλων επηρεάζουν σημαντικά το ρόφημα παρόλο που δεν πρόκειται για κάτι ορατό. Κάποιες περιοχές έχουν καθαρό νερό και μαλακό, ενώ άλλες σκληρό που περιέχει χημικές ουσίες όπως χλώριο (Cl) & αμμωνία (ΝΗ3). Αυτό επηρεάζει την εκχύλιση του καφέ κάνοντάς τον πιο αραιό και ελαφρύ. Για να γίνει αντιστάθμιση ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη δόση καφέ ή πιο ψιλά αλεσμένους κόκκους.  Αντίθετα αν το νερό είναι πολύ μαλακό χωρίς μεταλλικά στοιχεία, ο καφές θα γίνει πιο βαρύς και πιο πικρός.

Ιδανική σύνθεση (1L): 

  • Xλώριο (Cl) 0 mg
  • Aλκαλικότητα 40mg
  • PH 7 (ουδέτερο)
  • Σίδηρος (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Χαλκός (Cu) 0 mg
  • Νάτριο (Na) 5-10mg
  • Aσβέστιο 30-80mg
  • Ολικά διαλυμένα στερεά TDS 100-200mg

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ

Ένα πολύ σκληρό νερό θα προκαλέσει συχνά σημαντικές φθορές στη μηχανή του espresso και σαφώς επηρεάζει το τελικό φλιτζάνι. Ανάλογα με την ποιότητα νερού που παρέχει το εκάστοτε δίκτυο, υπάρχουν 4 διαφορετικά στάδια φιλτραρίσματος.

Η λειτουργία των φίλτρων βασίζεται στην υπό πίεση διοχέτευση του νερού μέσα από ημιπερατές μεμβράνες που συγκρατούν τα ανεπιθύμητα σωματίδια. Στη νανοδιήθηση, ασκείται στο νερό πίεση 3-20 bar. Όταν η οσμωτική πίεση που εκδηλώνεται μέσα στο φίλτρο εξισωθεί με την εξωτερική πίεση , η διαδικασία φιλτραρίσματος διακόπτεται. Στην αντίστροφη όσμωση η πίεση που ασκείται μπορεί να φτάσει τα 100 bar, συντριπτικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε δυνητική οσμωτική πίεση. Έτσι η διαδικασία φιλτραρίσματος παρατείνεται.