Φάρμα/Περιοχή: La Esmeralda Tolima Region,
Παραγωγός: Victor Alfonso Castro
Υψόμετρο: 1950m
Ποικιλία: Castillo
Μέθοδος: fully washed fermented 16hours, dried on patios/vertical silo

Απαλό σώμα με νότες καραμελωμένων φρούτων, ροδάκινου και μάνγκο, άρωμα βερίκοκου και ανανά, δίνουν τη θέση τους σε μια επίγευση κίτρου, κερασιού & μελιού.

Οι Κολομβιανοί καφέδες είναι συνήθως πλούσιοι και με σώμα. Διαθέτουν μεγάλη γκάμα γευστικών στοιχείων από γλυκιά, με γεύση ξηρών καρπών και σοκολάτας, μέχρι λουλουδάτη, φρουτώδη και σχεδόν τροπίκή.

12.000.000 οικογένειες παράγουν καφέ  και 3.000.000 μικρές φάρμες
Πρώτη παγκόσμιος σε εξαγωγή arabica και 3η χώρα σε παραγωγή πρασίνου καφέ
Ποικιλίες ο Castillo, Santa Barbara έχει 69 σειρές δειαφορετικα δέντρα

Τα βουνά της Κολομβίας χάρη στα μικροκλίματα, δημιουργούν μοναδικές ποιότητες καφέ. Όλη η ποσότητα του καφέ είναι Arabica- Bourbon & Typica και συνήθως πλένεται. Η συγκομιδή γίνεται μία ή δύο φορές το χρόνο ανάλογα με την περιοχή. 2.000.000 Κολομβιανοί ζουν από την παραγωγή καφέ. Οι περισσότεροι εργάζονται σε μικρές φάρμες, αλλά περίπου 560.000 είναι παραγωγοί που διαθέτουν μόλις 1-2 εκτάρια γης. Τα τελευταία χρόνια, το Speciality Coffee εμπόριο συνεργάζεται απευθείας με μικροκαλλιεργητές, αγοράζοντας μικρές ποσότητες και πληρώνοντας παραπάνω για σοδειές καλύτερης ποιότητας. Όλο και περισσότεροι Κολομβιανοί πίνουν οι ίδιοι τον Κολομβιανό καφέ που παράγουν- περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής.

Τοπική τεχνική: Οι περισσότεροι αγρότες έχουν δικούς τους μύλους ύγρανσης και ελέγχουν τη διαδικασία αποξήρανσης. Οι υπερυψωμένες πλατφόρμες βοηθούν τους αγρότες να ανακατεύουν τους κόκκους εύκολα καθώς στεγνώνουν.