Όσον αφορά την αφαίρεση της καφεΐνης από τον καφέ γίνεται με ποικίλες διαδικασίες που, αν και σχετικά αβλαβείς για την υγεία, επιβαρύνουν την ποιότητα του ροφήματος. Σχεδόν όλες οι μέθοδοι αποκαφεΐνοποίησης  περιλαμβάνουν την ενυδάτωση των φασολιών σε νερό πάνω από 80°C για να διαλυθεί η καφεΐνη και μετά να απομακρυνθεί με τη χρήση κάποιου διαλύτη. Στη συνέχεια, τα αποκαφεΐνοποιημένα φασόλια ξαναμπαίνουν στο νερό προκειμένου να απορροφήσουν εκ νέου όλες τις υδατοδιαλυτές ουσίες που καθορίζουν τη γεύση του και χάθηκαν κατά την πρώτη φάση.

Στην Conte Cafe θεωρούμε πως προκειμένου να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ υποδεέστερης γεύσης, καλύτερα να απολαύσουμε όλη τη γεύση σε ένα espresso ristretto. Έτσι είναι η μικρότερη ποσότητα καφείνης που μπορούμε να λάβουμε απο το πιο γευστικό ρόφημα καφέ. Εκτός φυσικά εάν υπάρχουν προβλήματα αλεργίας ή δυσενεξίας τότε είναι μονόδρομος η επιλογή του  decafeine. 

Παρακάτω είναι οι μέθοδοι επεξεργασίας decafeine,στην Conte Cafe έχουμε επιλέξει μόνο την πρώτη στη γκάμα των καφέδων μας.

Φυσική Μέθοδος 

Οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται είναι το χλωρίδιο του Μεθυλενίου και το αιθυλικό οξικό άλας, που παρουσιάζουν χαμηλό σημείο βρασμού. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φίλτρα ενεργού άνθρακα, δεδομένου ότι το αιθυλικό οξύ άλας βρίσκεται στα φρούτα, η διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “φυσική”. Επειδή ο διαλύτης δεν έρχεται ποτέ σε άμεση επαφή με τον καφέ, αλλά μόνο με το υδατικό διάλυμα που περιέχει την καφεΐνη που εξήχθη προηγουμένως, η διαδικασία είναι σχετικά αγνή.

Swiss water process: 

Σε αυτή τη διαδικασία ο καφές βυθίζεται σε καυτό νερό μέσα στο οποίο διαλύεται η καφεΐνη, αλλά και οι ενώσεις που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση. Με τη βοήθεια του ενεργού άνθρακα αφαιρείται η καφεΐνη από το νερό. Το νερό που απομένει περιλαμβάνει υδατοδιαλυτές ουσίες που καθορίζουν τη γεύση του καφέ και είναι εκείνο που θα χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση της επόμενης παρτίδας πράσινου καφέ. Δυστυχώς η γεύση είναι ανακατεμένη δεδομένου ότι η χημικά διαποτισμένη λύση χρησιμοποιείται επανειλημμένα.

 Process CO2  :

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ως διαλύτη το διοξείδιο του άνθρακα. Ο πράσινος κόκκος μπαίνει σε ψηλούς κυλίνδρους ύψους μέχρι 20m και μετά εισχωρεί από κάτω το CO2   σε υγρή μορφή, 93°C  και τεράστια πίεση μέχρι 250 bar. H καφεΐνη τότε φεύγει από τον καφέ και με τη βοήθεια του διοξειδίου του άνθρακα ανεβαίνει στην κορυφή των κυλίνδρων και μετά αφαιρείται τελείως.