Η οικογένεια Ferrufino ίδρυσε την επιχείρηση καφέ της το 1992 και απέκτησε τη Finca Aurora το 2004. Όλη η οικογένεια συνεργάζεται για να παράγει εξαιρετικό καφέ χρησιμοποιώντας μεθόδους που λειτουργούν αρμονικά με το οικοσύστημα της περιοχής.

 

COFFEE GRADE:
FW.SHG.EP
FARM/COOP/STATION:
Finca Aurora
VARIETAL:
Catuaí
PROCESSING:
Fully washed
ALTITUDE:
1,200 to 1,400 meters above sea level
OWNER:
Dr. Enrique Ferrufino
REGION:
Matagalpa
BAG SIZE:
69kg GrainPro
CERTIFICATIONS:
RFA
HARVEST MONTHS:
December – March

Ο Δρ. Enrique Ferrufino, χειρουργός στο επάγγελμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φάρμα καφέ στα βουνά της Matagalpa το 1956. Μαζί με τη σύζυγό του Silvia, παιδίατρο, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον καφέ το 1992 και αγόρασαν τη Finca Aurora το 2004. Ενέπνευσαν στα τρία τους παιδιά στην αγάπη για τον καφέ από πολύ νωρίς. Από τότε που απέκτησαν τη Finca Aurora, όλη η οικογένεια συνεργάστηκε για να παράγει υπέροχο καφέ.

Μία από τις βασικές αξίες της επιχείρησης είναι να εμπνέει τους ανθρώπους μέσω του καφέ. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν επενδύσει στο να παρέχουν στους εργαζόμενους δίκαιους μισθούς, ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες υγείας, τρόφιμα και εκπαίδευση. Συνεργάζονται επίσης με μικρότερους παραγωγούς της περιοχής για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις γεωργικές τους πρακτικές.

Η διατήρηση της φύσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την οικογένεια Ferrufino. Χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εργάζονται επιμελώς για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και των φυσικών οικοτόπων. Το αγρόκτημα φιλοξενεί μια ποικιλία από αυτόχθονα δέντρα, όπου ζουν πολλά είδη πουλιών και άγριας ζώα. Αυτά τα δέντρα παρέχουν επίσης στη φυτεία σκιά και γονιμοποιούν τα εδάφη με οργανική ουσία, η οποία προστατεύει τη γη από τη διάβρωση, την ξηρασία και τις πλημμύρες.

Μετά από επιλεκτική συλλογή κερασιών καφέ μάζεμα,  πολτοποιούνται με χρήση οικοπολτοποιητή. Στη συνέχεια, η περγαμηνή τοποθετείται για να στεγνώσει σε κρεβάτια ξήρανσης ή αίθρια στο αγρόκτημα.  Παράγουν, πλένουν και στεγνώνουν τον καφέ στο ίδιο το αγρόκτημα. Ο καφές συλλέγεται,  ταξινομείται και συσκευάζεται στο Beneficio Finca Aurora υπό το άγρυπνο βλέμμα της ομάδας της φάρμας. Αυτό επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας σε όλη τη διαδικασία.

Το RFA σημαίνει Rainforest Alliance, ένα σύστημα πιστοποίησης που δίνει έμφαση στην κλιματικά έξυπνη γεωργία. Οι εκμεταλλεύσεις RFA έχουν τουλάχιστον το 40% της γης καλυμμένο με θόλο, σημαντική ποικιλότητα ειδών (τουλάχιστον 12 ιθαγενή είδη δέντρων ανά εκτάριο, κατά μέσο όρο) και ένα σύστημα φυσικών αποθεμάτων βλάστησης μεταξύ γεωργικής γης και υδάτινων σωμάτων. Τα αγροκτήματα χρησιμοποιούν και βιολογικά λιπάσματα.

Μπορεί η Νικαράγουα να μην είναι ο πιο διάσημος παραγωγός καφέ της Κεντρικής Αμερικής, αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες. Η χώρα είναι γνωστή ως η χώρα των «los lagos y los volcanes» (λίμνες και ηφαίστεια) και έχει πολλές καλλιέργειας καφέ που λίγοι έχουν ακούσει. Πολλοί παραγωγοί στη χώρα πειραματίζονται με νέες ποικιλίες και μεθόδους επεξεργασίας.

Πολλοί παραγωγοί καφέ στη Νικαράγουα σήμερα υποστηρίζονται από συνεταιρισμούς που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, υποστήριξης και ευκαιριών. Όπως φαίνεται στη νίκη του «El Acuerdo de las Tunas», όπου 3.000 ακτήμονες εργάτες κέρδισαν δικαιώματα γης, η συλλογική δράση από τους αγρότες μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην επιβολή εκτεταμένων αλλαγών από την υπεράσπιση μεμονωμένων αγροτών.

Οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικές ενώσεις στη Νικαράγουα καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών καφέ της χώρας και παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και στοχεύοντας στη διεθνή βιομηχανία ειδικού καφέ, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αγροτών βοηθούν τα μέλη τους να αποκτήσουν επιρροή και εισαγωγές που, ελπίζουμε, θα αποκομίσουν αρκετά κέρδη ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να επενδύουν στις φάρμες τους και οικογένειες.

Οι μεγάλες και μεσαίες φάρμες (10+ εκτάρια) κατέχουν επίσης σημαντική θέση στο τοπίο του καφέ της Νικαράγουα. Πολλές από αυτές τις φάρμες έχουν επίσης δώσει προτεραιότητα σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και εργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και σε επίπεδο μετά τη συγκομιδή.

Οι αγρότες, ως επί το πλείστον, θα επεξεργάζονται τον καφέ στις δικές τους φάρμες και τις περισσότερες φορές ο καφές στεγνώνεται σε μεγάλες αυλές ξήρανσης κάτω από τον ήλιο.