Ο καφές προσφέρει πολύ μεγάλη γκάμα σύνθετων αρωμάτων και γεύσεων. Αναγνωρίστε τις λεπτές αποχρώσεις της γεύσης για το πάρετε το βέλτιστο από τον καφέ σας.
Εύκολα μπορείτε να βελτιώσετε τον ουρανίσκο σας με λίγη εξάσκηση, όσο περισσότερο δοκιμάζετε τόσο πιο εύκολα θα ξεχωρίζετε τα διάφορα είδη καφέ. Αυτοί οι 4 τροχοί γεύσης λειτουργούν ως δείκτες, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτούς για να αναγνωρίσετε και να συγκρίνετε τα αρώματα, τις γεύσεις, τις υφές, τα επίπεδα οξύτητας και την επίγευση.
Πως να χρησιμοποιήσετε τους τροχούς:
Πρώτα αναγνωρίστε τις γεύσεις κλειδιά χρησιμοποιώντας τον μεγάλο τροχό της γεύσης. Μετά χρησιμοποιήστε τους τροχούς οξύτητας, υφής και επίγευσης για να αναλύσετε τις φυσικές αισθήσεις στον ουρανίσκο σας.
- Σερβίρετε τον καφέ σε φλιτζάνι. Εισπνεύστε από τη μύτη, συμβουλευτείτε τον τροχό γεύσης και σκεφτείτε. Μήπως εντοπίζετε νότες ξηρών καρπών? Μήπως λουλουδιών? Μήπως φρούτων?
- Πιείτε μια γουλιά. Kοιτάξτε τον τροχό της γεύσης ξανά. Εντοπίζετε τυχόν φρουτώδεις γεύσεις ή νότες μπαχαρικών? Αναρωτηθείτε εκτός από αυτό που αντιλαμβάνεστε και το τι μπορεί να λείπει. Αναγνωρίστε τις μεγάλες ομάδες, όπως τα φρούτα και περάστε στις λεπτομέρειες, αποφασίστε αν σας μοιάζει περισσότερο με φρούτα ή με εσπεριδοειδή.
- Πιείτε μια δεύτερη γουλιά. Ένα ευχάριστο επίπεδο οξύτητας προσδίδει φρεσκάδα. Βρίσκετε τις γεύσεις ζωηρές, έντονες, μεστωμένες ή επίπεδες?
- Εστιάστε στην υφή. Ο καφές μπορεί να είναι ελαφρύς ή βαρύς. Ο δικός σας είναι απαλός και πυκνός ή ελαφρύς και αναζωογονητικός?
- Καταπιείτε. Η γεύση παραμένει για ώρα στο στόμα ή χάνεται γρήγορα? Η επίγευση είναι ουδέτερη ή πικρή και δυσάρεστη? Αποφασίστε αν κάποιος από τους όρους στον τροχό ισχύει για τον καφέ σας.