Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένο το ταξίδι του καφέ από τη φάρμα στο φλιτζάνι. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο κόκκος του καφέ είναι ο σπόρος ενός καρπού και ότι πρέπει να καβουρδιστεί πριν αλεστεί ή βράσει. Όλο και περισσότερες καφετέριες χειρίζονται πλέον τον καφέ ως φρέσκο, εποχιακό προϊόν που πραγματικά είναι και το προωθούν ως συστατικό και ρόφημα του οποίου η καλλιέργεια και η παρασκευή απαιτούν δεξιότητα.

Υπογραμμίζουν και τιμούν τη μεγάλη γκάμα των μοναδικών γεύσεων που υπάρχουν, αποκαλύπτοντας έτσι την προέλευση και την ανθρώπινη ιστορία πίσω από τους κόκκους. Χάρη στα Speciality Coffee, οι λάτρεις του ποιοτικού καφέ ενημερώνονται για την πολυπλοκότητα της παραγωγής, του εμπορίου και της παρασκευής.

 Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές- με τις χαμηλές τιμές και το φαινομενικά ακίνδυνο εμπόριο του αγαθού- έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για διάφορες ποικιλίες καφέ. Η ιδέα ότι “η ποιότητα κοστίζει” έχει γίνει αποδεκτή εδώ και καιρό όσον αφορά στο φαγητό και στο κρασί και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πια ότι το ίδιο ισχύει για τον καφέ.

Ενώ η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά, στη ζήτηση, στο κόστος και στην οικολογία παραμένει ακόμη δύσκολη και απρόβλεπτη, οι βιομηχανίες Speciality Coffee έχουν θέσει στόχο την ποιότητα, τη διαφάνεια και την αντοχή. Εξαιτίας της αυξανόμενης πολιτισμικής αλλαγής που εστιάζει στην καλλιέργεια και την παρασκευή του καφέ, οι Speciality καφετέριες έχουν γίνει πιο σημαντικές από ποτέ.