Αυτή την εβδομάδα λοιπόν στην Conte Cafe προτείνουμε: Guatemala Agua Dulce

Φάρμα/Περιοχή: Huehuetenango
Παραγωγός: Fedecocagua
Υψόμετρο: 1780m
Ποικιλία: Red Bourb, Typica Caturra, Typica Catuai

Μέθοδος: Fully Washed

Χαρακτηριστικά: Αρκετά γεμάτο σώμα, η ισχυρή οξύτητα κίτρου παρουσιάζει διακριτικές νότες κερασιού και εμπλουτίζεται με άρωμα βερίκοκου. Η παρατεταμένη επίγευση αφήνει την αίσθηση από νεκταρίνι μάνγκο και εσπεριδοειδή.

Οι καφέδες της Γουατεμάλα έχουν διάφορες γεύσεις, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, από γλυκοί με νότες κακάο και καραμέλας βουτύρου μέχρι καφέδες με γεύση βοτάνων, εσπεριδοειδών ή λουλουδιών με έντονη οξύτητα.

Στη Γουατεμάλα υπάρχουν πολλά μικροκλίματα από οροσειρές μέχρι πεδιάδες και με ποικίλες βροχοπτώσεις. Ο καφές αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα και ο Εθνικός Οργανισμός Καφέ της Γουατεμάλα έχει αναγνωρίσει 8 βασικές περιοχές που παράγουν συγκεκριμένους καφέδες. Περίπου 270.000 εκτάρια παράγουν ποικιλίες καφέ, από τις οποίες σχεδόν όλες είναι πλυμένη Arabica όπως Bourbon και Caturra.  Σε μικρότερο υψόμετρο της νοτιοδυτικής χώρας παράγονται και μικρές ποσότητες Robusta. Yπάρχουν σχεδόν 100.000 παραγωγοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν μικρές φάρμες των 2-3 εκταρίων. Οι πιο πολλές φάρμες στέλνουν του καρπούς σε νερόμυλους για επεξεργασία, αλλά όλο και περισσότεροι αποκτούν πλέον τον δικό τους εξοπλισμό (εργοστάσια επεξεργασίας).

Τοπική Τεχνική: Η Injerto Reina είναι μια διαδικασία κατά την οποία το στέλεχος ενός δέντρου Arabica      μπολιάζεται στη ρίζα ενός δέντρου Robusta. Έτσι το δέντρο Arabica γίνεται ανθεκτικό στις ασθένειες χωρίς να χάσει τη γεύση του.

Ποσοστό Παγκόσμιου Εμπορίου: περίπου 2,5%

Βασικά Είδη:  98% Αrabica (Βourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogipe, Pache) 2% Robusta

Συγκομιδή:  Nοέμβριο- Απρίλιο

Επεξεργασία: Πλύση και κάποιες φορές φυσική

Παραγωγός Χώρα: Η 10η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο

guatemala-agua-dulce