Είναι αυτός που προσφέρει συγκεκριμένες γεύσεις λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργείται. Γευστικά αξιολογείται με βάση τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά που αναδεύει (οξύτητα, σώμα, ισορροπία, άρωμα) και φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το τελείωμα που πρέπει να αφήνει μακριά επίγευση (σοκολάτα, φρούτα, λεμόνι, μπαχαρικά κτλ) Για να μπορέσουν να αναδειχθούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καλύτερα, ο καφές πρέπει να είναι φρεσκοψημένος και να έχει ακολουθήσει όλες τις βασικές προϋποθέσεις για τη συσκευασία και την αποθήκευση.